Allergenen

Ben je intolerant voor een van de allergenen, krijg je een allergische reactie van bijvoorbeeld pinda’s, noten of soja? Wij bieden je per allergeen een overzicht van de producten die je beter niet kunt consumeren, of waar je aan de andere kant zonder problemen gebruik van kunt maken. We onderscheiden drie verschillende soorten allergenen, waaronder de voedselallergenen. Helaas verplicht de Europese Unie fabrikanten deze niet in alle gevallen op het etiket te plaatsen. Help ons informatie over de aanwezigheid van allergenen in voeding te verzamelen, zodat jij en anderen hier optimaal over geïnformeerd zijn.

Drie soorten allergenen

We onderscheiden drie verschillende soorten allergenen, te weten:
  • Voedselallergenen
  • Inhalatieallergenen
  • Contactallergenen
De inhalatieallergenen komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de uitwerpselen van huisstofmijt en stuifmeelpollen. Contactallergenen bereiken het lichaam via contact met de huid, waardoor bijvoorbeeld bestanddelen van cosmetica hiertoe behoren. Op Ingrediëntencheck.nl richten we ons op de voedselallergenen. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de eiwitten in koemelk, net als pinda’s en gluten. We verzamelen samen met jou de verschillende ingrediënten van producten, om je per allergeen aan te kunnen geven waar je bij een intolerantie beter geen gebruik van kunt maken.

Allergenen niet altijd op het etiket

De Europese Unie is verantwoordelijk voor de regelgeving omtrent het plaatsen van ingrediënten op etiketten van voedingsmiddelen. Er gelden behoorlijk strenge regels, maar niet alle ingrediënten hoeven hier op te staan, waardoor er ook allergenen kunnen ontbreken. De Europese Unie heeft bepaald dat het slechts verplicht is om de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken te vermelden, waardoor het van belang is om dat hier op Ingrediëntencheck.nl aan te vullen.

14 allergenen op het etiket

De Europese Unie heeft van de volgende allergenen bepaald dat fabrikanten dienen aan te geven of ze in hun producten voorkomen: granen met gluten, ei, vis, pinda, soja, lupine, sulfiet, sesamzaad, weekdieren, schaaldieren, mosterd, selderij, melk (inclusief lactose) en noten. Bovendien is het verplicht om hiervan afgeleide stoffen te vermelden, mits deze tot overgevoeligheidsreacties kunnen leiden. Het is niet verplicht om aan te geven hoeveel er van een bepaalde stof in het voedingsmiddel aanwezig is, fabrikanten dienen in ieder geval aan te geven dat dit het geval is. Bovendien dienen fabrikanten de stoffen ook te vermelden indien deze tijdens de productie gebruikt zijn als een hulpstof en dienen de allergenen vermeld te worden die de basis vormden voor andere te creëren stoffen.

Informatie per allergeen

Wij verrijken de informatie in de lijstjes met ingrediënten op de producten hier op Ingrediëntencheck.nl graag verder, door samen met jou te werken aan een uitgebreid overzicht. Ken je de ingrediënten van bepaalde producten, met het oog op allergenen? Deel dit met ons, zodat ook anderen na kunnen gaan welke producten ze wel of juist niet kunnen gebruiken. We verzamelen de informatie per allergeen, waardoor je bij een pinda-allergie of glutenintolerantie eenvoudig na kunt gaan welke producten je het best links kunt laten liggen, om een eventuele allergische reactie te voorkomen.